Wybór blatu do kuchni to decyzja, która ma bezpośredni wpływ na funkcjonalność i trwałość zabudowy meblowej. Dlatego na blaty kuchenne poleca się przede wszystkim materiały odznaczające się wysokimi parametrami technicznymi i użytkowymi. Takim materiałem jest m.in. kamień naturalny. Kamień naturalny zapewnia wysoką estetykę oraz odporność temperaturową. Jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne i skutecznie opiera się zębom czasu. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na blaty kuchenne z kamienia naturalnego – problem stanowi cena, masa własna materiału oraz ograniczona odporność na szkodliwe działanie wilgoci. Jaki więc materiał wybrać na blat kuchenny? Doskonałą alternatywą dla kamienia naturalnego z jednej, a konglomeratu z drugiej strony jest spiek kwarcowy. Spiek kwarcowy to naturalny materiał wykończeniowy, który z powodzeniem łączy urok i zalety kamienia naturalnego z walorami wysokojakościowych tworzyw sztucznych.
Właściwości spieku kwarcowego na blaty kuchenne
Spiek kwarcowy cieszy się coraz większą popularnością wśród klientów i wykonawców zabudowy meblowej. Za jego wyborem przemawiają liczne właściwości materiału, które decydują o ostatecznym kształcie wyrobu gotowego. I tak blaty kuchenne, jak również łazienkowe ze spieku kwarcowego charakteryzują się:
niską masą – spiek jest materiałem lekkim, dzięki czemu jego wybór na blaty kuchenne i łazienkowe nie wymaga dodatkowego wzmacniania konstrukcji mebli; to pozwala na ograniczenie kosztów zabudowy meblowej, przy jednoczesnym skróceniu czasu niezbędnego na realizację projektu;
odpornością mechaniczną – spiek kwarcowy jest odporny na ścieranie i zadrapanie, co w praktyce bardzo dobrze sprawdza się w aplikacjach kuchennych, blaty kuchenne ze spieków są szczególnie odporne na zarysowania powstające w podczas krojenia czy też innych prac kuchennych;
wysoką odpornością temperaturową – spiek kwarcowy odznacza się odpornością temperaturową zbliżoną do kamienia naturalnego, co w praktyce sprowadza się do możliwości bezpiecznego odkładania na powierzchnię blatu ciepłych naczyń, w tym garnków i patelni bezpośrednio zdjętych z ognia, gorące naczynia nie spowodują uszkodzenia blatu i nie przyczynią się do powstania nieestetycznych odbarwień;
odpornością na szkodliwe oddziaływanie wody i wilgoci – część kamieni naturalnych stosowanych w aplikacjach kuchennych wymaga stosowania odpowiednich impregnatów, które zmniejszając ich nasiąkliwość podnoszą odporność blatu na wodę i wilgoć, spiek kwarcowy nie wymaga impregnowania, materiał sam w sobie odznacza się podwyższoną odpornością na działanie wody i wilgoci, dzięki czemu może być z powodzeniem wykorzystywany także w pomieszczeniach charakteryzujących się podwyższoną wilgotnością powierza;
odpornością na promieniowanie UV – spiek jest materiałem odpornym na promieniowanie słoneczne, nawet podczas długiej ekspozycji na słońce nie blednie i nie odbarwia się, co umożliwia jego zastosowanie w słonecznych kuchniach z dużymi przeszkleniami.
Blaty kuchenne w wielu wzorach i kolorach
Za wyborem spieków kwarcowych przemawia także szeroka i zróżnicowana oferta wzorów i kolorów – materiał jest dostępny w wariantach nawiązujących bezpośrednio do kamieni naturalnych o nieregularnym użyleniu i nierównym uziarnieniu, jak również w wariantach jednobarwnych. To pozwala na bezkompromisową realizację nawet najbardziej śmiałych projektów w kuchniach nowoczesnych i klasycznych, małych, średnich i dużych.
Wybór blatu kuchennego wiąże się z koniecznością wyboru odpowiedniego materiału. Najodpowiedniejszym z kamieni naturalnych jest w tym przypadku granit. Granit charakteryzuje się wysoką odpornością na ścieranie i czynniki mechaniczne. Jest materiałem praktycznie nieścieralnym, co wpływa na trwałość i estetykę blatu w długiej perspektywie czasu. Granit jest odporny na wysoką temperaturę. Gorące naczynia można odkładać bezpośrednio na blat bez obaw o jego uszkodzenie. Charakteryzuje się również niską, praktycznie zerową nasiąkliwością i niewrażliwością na działanie kwasów.
Pod względem oferowanych zalet granit jest materiałem bardzo zbliżonym do spieku kwarcowego. Jest jednak nieporównywalnie cięższy i droższy, co wpływa na wysoki koszt wykonania samego blatu, jak i zabudowy meblowej pod nim. Decydując się na blaty z granitu musimy pamiętać o dodatkowym wzmocnieniu korpusów szafek, co w sposób bezpośredni przekłada się na ich cenę.
Spiek kwarcowy czy marmur?
Marmur jest skałą wapienną. Jest bardzo miękki i charakteryzuje się stosunkowo wysoką nasiąkliwością. Jego zastosowanie we wnętrzach wymaga odpowiedniej impregnacji powierzchni i jej zabezpieczenia przed wodą i uporczywymi zanieczyszczeniami. Blaty marmurowe już po krótkim czasie ulegają zarysowaniu, są również szczególnie podatne na odbarwienia. Powszechnie wykorzystywane w kuchni kwasy organiczne stanowią dla nich poważne zagrożenie. Dlatego też marmur nie jest kamieniem rekomendowanym na blaty kuchenne. Znacznie częściej wykonuje się z niego blaty łazienkowe i okładziny kominkowe. Może posłużyć do wykonania schodów i parapetów. Nie sprawdza się natomiast w zastosowaniach zewnętrznych.
W porównaniu ze spiekiem kwarcowym marmur jest nietrwały i kłopotliwy w pielęgnacji. Jego zastosowanie w kuchni wymaga zachowania szczególnej ostrożności, tak podczas krojenia, jak i gotowania. Sok z cytryny, ocet, a nawet gazowane napoje mogą trwale uszkodzić powierzchnię blatu w kuchni. Obok trwałości za wyborem blatu ze spieku kwarcowego przemawiają także względy finansowe.
Spiek kwarcowy czy konglomerat?
Klienci często używają określeń spiek i konglomerat zamiennie. Wynika to z przekonania o tożsamej budowie i właściwościach obu materiałów. Tymczasem materiały te różnią się pod względem składu, procesu produkcji oraz oferowanych parametrów użytkowych. W konglomeratach jako spoiwo wykorzystuje się żywicę poliestrową. Spieki posiadają w 100% naturalny skład. To wpływa na pewne różnice, które w sposób znaczący decydują o możliwościach zastosowania materiałów w różnych przestrzeniach. Główną różnicą jest odporność na wysokie temperatury. Tylko wybrane odmiany konglomeratu oferują podwyższoną odporność temperaturową, dlatego przy wyborze kamienia na blat należy bardzo uważać.
Co wybrać na blat kuchenny?
Wybór blatu do kuchni to decyzja, która ma bezpośredni wpływ na funkcjonalność i trwałość zabudowy meblowej. Dlatego na blaty kuchenne poleca się przede wszystkim materiały odznaczające się wysokimi parametrami technicznymi i użytkowymi. Takim materiałem jest m.in. kamień naturalny. Kamień naturalny zapewnia wysoką estetykę oraz odporność temperaturową. Jest również odporny na uszkodzenia mechaniczne i skutecznie opiera się zębom czasu. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na blaty kuchenne z kamienia naturalnego – problem stanowi cena, masa własna materiału oraz ograniczona odporność na szkodliwe działanie wilgoci. Jaki więc materiał wybrać na blat kuchenny? Doskonałą alternatywą dla kamienia naturalnego z jednej, a konglomeratu z drugiej strony jest spiek kwarcowy. Spiek kwarcowy to naturalny materiał wykończeniowy, który z powodzeniem łączy urok i zalety kamienia naturalnego z walorami wysokojakościowych tworzyw sztucznych.
Właściwości spieku kwarcowego na blaty kuchenne
Spiek kwarcowy cieszy się coraz większą popularnością wśród klientów i wykonawców zabudowy meblowej. Za jego wyborem przemawiają liczne właściwości materiału, które decydują o ostatecznym kształcie wyrobu gotowego. I tak blaty kuchenne, jak również łazienkowe ze spieku kwarcowego charakteryzują się:
Blaty kuchenne w wielu wzorach i kolorach
Za wyborem spieków kwarcowych przemawia także szeroka i zróżnicowana oferta wzorów i kolorów – materiał jest dostępny w wariantach nawiązujących bezpośrednio do kamieni naturalnych o nieregularnym użyleniu i nierównym uziarnieniu, jak również w wariantach jednobarwnych. To pozwala na bezkompromisową realizację nawet najbardziej śmiałych projektów w kuchniach nowoczesnych i klasycznych, małych, średnich i dużych.
A jak blaty kuchenne ze spieków kwarcowych wypadają w porównaniu z blatami z innych materiałów?
Spiek kwarcowy czy granit?
Wybór blatu kuchennego wiąże się z koniecznością wyboru odpowiedniego materiału. Najodpowiedniejszym z kamieni naturalnych jest w tym przypadku granit. Granit charakteryzuje się wysoką odpornością na ścieranie i czynniki mechaniczne. Jest materiałem praktycznie nieścieralnym, co wpływa na trwałość i estetykę blatu w długiej perspektywie czasu. Granit jest odporny na wysoką temperaturę. Gorące naczynia można odkładać bezpośrednio na blat bez obaw o jego uszkodzenie. Charakteryzuje się również niską, praktycznie zerową nasiąkliwością i niewrażliwością na działanie kwasów.
Pod względem oferowanych zalet granit jest materiałem bardzo zbliżonym do spieku kwarcowego. Jest jednak nieporównywalnie cięższy i droższy, co wpływa na wysoki koszt wykonania samego blatu, jak i zabudowy meblowej pod nim. Decydując się na blaty z granitu musimy pamiętać o dodatkowym wzmocnieniu korpusów szafek, co w sposób bezpośredni przekłada się na ich cenę.
Spiek kwarcowy czy marmur?
Marmur jest skałą wapienną. Jest bardzo miękki i charakteryzuje się stosunkowo wysoką nasiąkliwością. Jego zastosowanie we wnętrzach wymaga odpowiedniej impregnacji powierzchni i jej zabezpieczenia przed wodą i uporczywymi zanieczyszczeniami. Blaty marmurowe już po krótkim czasie ulegają zarysowaniu, są również szczególnie podatne na odbarwienia. Powszechnie wykorzystywane w kuchni kwasy organiczne stanowią dla nich poważne zagrożenie. Dlatego też marmur nie jest kamieniem rekomendowanym na blaty kuchenne. Znacznie częściej wykonuje się z niego blaty łazienkowe i okładziny kominkowe. Może posłużyć do wykonania schodów i parapetów. Nie sprawdza się natomiast w zastosowaniach zewnętrznych.
W porównaniu ze spiekiem kwarcowym marmur jest nietrwały i kłopotliwy w pielęgnacji. Jego zastosowanie w kuchni wymaga zachowania szczególnej ostrożności, tak podczas krojenia, jak i gotowania. Sok z cytryny, ocet, a nawet gazowane napoje mogą trwale uszkodzić powierzchnię blatu w kuchni. Obok trwałości za wyborem blatu ze spieku kwarcowego przemawiają także względy finansowe.
Spiek kwarcowy czy konglomerat?
Klienci często używają określeń spiek i konglomerat zamiennie. Wynika to z przekonania o tożsamej budowie i właściwościach obu materiałów. Tymczasem materiały te różnią się pod względem składu, procesu produkcji oraz oferowanych parametrów użytkowych. W konglomeratach jako spoiwo wykorzystuje się żywicę poliestrową. Spieki posiadają w 100% naturalny skład. To wpływa na pewne różnice, które w sposób znaczący decydują o możliwościach zastosowania materiałów w różnych przestrzeniach. Główną różnicą jest odporność na wysokie temperatury. Tylko wybrane odmiany konglomeratu oferują podwyższoną odporność temperaturową, dlatego przy wyborze kamienia na blat należy bardzo uważać.