Ergonomia to ważny wyznacznik w czasie projektowania i urządzania kuchni. Przestrzeganie jej zasad pozwala stworzyć pomieszczenie funkcjonalne, wygodne w użytkowaniu oraz ułatwiające wykonanie poszczególnych zadań. W naszym krótkim poradniku przedstawiamy najważniejsze zasady urządzania kuchni, dzięki którym stanie się ona pomieszczeniem sprzyjającym codziennemu funkcjonowaniu, w którym szybko i sprawnie zrealizujesz wszystkie domowe obowiązki.
Wydzielanie stref w kuchni
Każda kuchnia powinna zostać podzielona na 5 osobnych stref. Umożliwi to wykonywanie zadań w sposób kontrolowany oraz bezpieczne przemieszczanie się po całym pomieszczeniu. Skróci także czas potrzebny na przechodzenie pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy.
Pierwsza to strefa zapasów, w której powinny znaleźć się lodówka z zamrażarką, chlebak, szafka na produkty suche. Powinna znajdować się jak najbliżej wejścia to pomieszczenia, co ułatwi rozpakowanie zakupów.
Strefa przechowywania to przestrzeń, w której znajdą się meble na garnki, małe sprzęty AGD, naczynia oraz sztućce. Mogą znajdować się w niej szafki wiszące, dodatkowe półki oraz szuflady. Warto ulokować je na stosunkowo dużej wysokości, by ograniczyć schylanie się w czasie wyciągania potrzebnych sprzętów.
Strefa zmywania wymaga zagospodarowania z pomocą zlewozmywaka, kosza na śmieci, zmywarki. Może też znajdować się w niej szafka na przybory do sprzątania, środki czystości oraz inne istotne w każdej kuchni akcesoria.
Czwarta strefa jest poświęcona przygotowywaniu posiłków. Powinien znaleźć się w niej duży blat, a nad nim organizator (np. w formie relingu) do wieszania najważniejszych sprzętów kulinarnych – chochli, cedzaków, kubków. Pomocny będzie też stojak na noże, pojemnik na przyprawy oraz deski.
Ostatnia to strefa gotowania. Powinien znaleźć się w niej sprzęt AGD oraz urządzenia elektryczne – kuchenka gazowa lub elektryczna, piekarnik, płyta indukcyjna, mikrofalówka. Ponad kuchenką warto też umieścić cicho pracujący okap, który pomoże zachować najlepsze warunki w całym pomieszczeniu.
Trójkąt roboczy i rozkład mebli w Twojej kuchni
Zasadą, którą warto przestrzegać, jest stosowanie tak zwanego trójkąta roboczego, którego wierzchołki powinny wyznaczać lodówka, kuchenka oraz zlew. Sprzęty te powinny zostać umieszczone stosunkowo blisko siebie, co pozwoli na łatwe manewrowanie w ich obrębie oraz szybką zmianę stanowiska w czasie przygotowywania posiłków.
Najczęściej zaleca się, by lodówka była oddalona od zlewu na odległość od 120 do 210 cm. Podobny dystans powinien oddzielać zlew od kuchenki. Natomiast odległość dzieląca lodówkę od kuchenki powinna tworzyć najdłuższy bok naszego kuchennego trójkąta, o długości od 120 do nawet 270 cm.
Planując rozkład mebli warto zdać się na jedno z klasycznych rozwiązań. Można zastosować układ jednorzędowy, w którym wszystkie meble znajdują się w linii prostej. Alternatywą jest układ dwurzędowy, czyli meble i sprzęty AGD ustawione w dwóch równoległych liniach.
W kuchniach większych rozmiarów można zastosować układ w kształcie dużej litery L, litery G lub litery U, a także kuchnie z wyspą. Konkretne rozwiązanie zależy oczywiście przede wszystkim od metrażu pomieszczenia.
Jak urządzić kuchnię, aby była funkcjonalna?
Ergonomia to ważny wyznacznik w czasie projektowania i urządzania kuchni. Przestrzeganie jej zasad pozwala stworzyć pomieszczenie funkcjonalne, wygodne w użytkowaniu oraz ułatwiające wykonanie poszczególnych zadań. W naszym krótkim poradniku przedstawiamy najważniejsze zasady urządzania kuchni, dzięki którym stanie się ona pomieszczeniem sprzyjającym codziennemu funkcjonowaniu, w którym szybko i sprawnie zrealizujesz wszystkie domowe obowiązki.
Wydzielanie stref w kuchni
Każda kuchnia powinna zostać podzielona na 5 osobnych stref. Umożliwi to wykonywanie zadań w sposób kontrolowany oraz bezpieczne przemieszczanie się po całym pomieszczeniu. Skróci także czas potrzebny na przechodzenie pomiędzy poszczególnymi stanowiskami pracy.
Pierwsza to strefa zapasów, w której powinny znaleźć się lodówka z zamrażarką, chlebak, szafka na produkty suche. Powinna znajdować się jak najbliżej wejścia to pomieszczenia, co ułatwi rozpakowanie zakupów.
Strefa przechowywania to przestrzeń, w której znajdą się meble na garnki, małe sprzęty AGD, naczynia oraz sztućce. Mogą znajdować się w niej szafki wiszące, dodatkowe półki oraz szuflady. Warto ulokować je na stosunkowo dużej wysokości, by ograniczyć schylanie się w czasie wyciągania potrzebnych sprzętów.
Strefa zmywania wymaga zagospodarowania z pomocą zlewozmywaka, kosza na śmieci, zmywarki. Może też znajdować się w niej szafka na przybory do sprzątania, środki czystości oraz inne istotne w każdej kuchni akcesoria.
Czwarta strefa jest poświęcona przygotowywaniu posiłków. Powinien znaleźć się w niej duży blat, a nad nim organizator (np. w formie relingu) do wieszania najważniejszych sprzętów kulinarnych – chochli, cedzaków, kubków. Pomocny będzie też stojak na noże, pojemnik na przyprawy oraz deski.
Ostatnia to strefa gotowania. Powinien znaleźć się w niej sprzęt AGD oraz urządzenia elektryczne – kuchenka gazowa lub elektryczna, piekarnik, płyta indukcyjna, mikrofalówka. Ponad kuchenką warto też umieścić cicho pracujący okap, który pomoże zachować najlepsze warunki w całym pomieszczeniu.
Trójkąt roboczy i rozkład mebli w Twojej kuchni
Zasadą, którą warto przestrzegać, jest stosowanie tak zwanego trójkąta roboczego, którego wierzchołki powinny wyznaczać lodówka, kuchenka oraz zlew. Sprzęty te powinny zostać umieszczone stosunkowo blisko siebie, co pozwoli na łatwe manewrowanie w ich obrębie oraz szybką zmianę stanowiska w czasie przygotowywania posiłków.
Najczęściej zaleca się, by lodówka była oddalona od zlewu na odległość od 120 do 210 cm. Podobny dystans powinien oddzielać zlew od kuchenki. Natomiast odległość dzieląca lodówkę od kuchenki powinna tworzyć najdłuższy bok naszego kuchennego trójkąta, o długości od 120 do nawet 270 cm.
Planując rozkład mebli warto zdać się na jedno z klasycznych rozwiązań. Można zastosować układ jednorzędowy, w którym wszystkie meble znajdują się w linii prostej. Alternatywą jest układ dwurzędowy, czyli meble i sprzęty AGD ustawione w dwóch równoległych liniach.
W kuchniach większych rozmiarów można zastosować układ w kształcie dużej litery L, litery G lub litery U, a także kuchnie z wyspą. Konkretne rozwiązanie zależy oczywiście przede wszystkim od metrażu pomieszczenia.