Projektując swoją wymarzoną kuchnię chcemy, aby zabudowa meblowa była estetyczna, trwała i funkcjonalna. Szczególnie ważny na tym etapie jest dla nas wybór blatu, który jest przecież najbardziej narażony na uszkodzenia mechaniczne i odbarwienia. Z czego powinien być wykonany blat w kuchni? Jak powinien być gruby? Czy grubość blatu kuchennego decyduje o jego trwałości i solidności?
Blat kuchenny możemy wykonać z dowolnego materiału – płyty MDF, drewna, stali kwasoodpornej, szkła, kamienia naturalnego lub konglomeratu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się blaty kuchenne i meblowe ze spieków kwarcowych. Spiek kwarcowy to materiał oferujący estetykę charakterystyczną dla kamienia naturalnego oraz funkcjonalność typową dla materiałów kompozytowych. Jest lekki, odporny na wodę i wilgoć, a zarazem pięknie się prezentuje i gwarantuje wysoki komfort użytkowania. Blaty ze spieku nadają klasy pomieszczeniu, przy czym są łatwe w utrzymaniu w czystości i odporne na większość uszkodzeń mechanicznych i nieestetyczne przebarwienia. Dzięki temu zachowują oryginalne piękno przez długi czas, także w warunkach intensywnego użytkowania. Jak gruby powinien być blat kuchenny wykonany ze spieku, aby zapewnić jego estetykę i trwałość?
Standardowa grubość blatu kuchennego a spieki kwarcowe
Standardowa grubość blatu kuchennego to między 3 a 4 centymetry. Takiej grubości są praktycznie wszystkie blaty meblowe wykonywane z płyt MDF oraz większość blatów kuchennych wykonanych z drewna. Standardowa grubość płyty ze spieku kwarcowego wynosi natomiast 12 milimetrów. Oznacza to, że blat kuchenny ze spieku jest przynajmniej o połowę cieńszy od standardowego. Czy to oznacza, że będzie mniej trwały i bardziej podatny na uszkodzenia?
Grubość blatu w przypadku wyrobu ze spieku kwarcowego nie ma znaczenia dla jego trwałości czy funkcjonalności. Spiek jest materiałem oferującym tak dobre parametry fizyczne, iż bez obaw możemy się zdecydować na blat o grubości 12 milimetrów. Jeśli jednak rozwiązanie takie nie odpowiada nam pod kątem wizualnym, alternatywą może być pogrubienie spieku kwarcowego.
Grube blaty kuchenne ze spieku kwarcowego
Pogrubienie spieku kwarcowego to usługa polegająca na łączeniu ze sobą płyt. Płyty są odpowiednio docinane, a następnie spajane przy pomocy specjalistycznego kleju, który gwarantuje trwałość spoiny. Dzięki usłudze pogrubiania możemy uzyskać blat ze spieku kwarcowego o dowolnej grubości. Należy przy tym pamiętać, że pogrubianie jest usługą dodatkowo płatną, w związku z czym grube blaty kuchenne ze spieku kwarcowego są relatywnie droższe od cieńszych odpowiedników, przy czym pod względem funkcjonalnym oferują identyczne parametry. Dlatego też wielu inwestorów decyduje się w tym przypadku na cieńsze blaty i nieco wyższe meble, które kompensują ewentualne różnice wysokości osadzenia blatu roboczego.
Jak gruby powinien być blat kuchenny?
Projektując swoją wymarzoną kuchnię chcemy, aby zabudowa meblowa była estetyczna, trwała i funkcjonalna. Szczególnie ważny na tym etapie jest dla nas wybór blatu, który jest przecież najbardziej narażony na uszkodzenia mechaniczne i odbarwienia. Z czego powinien być wykonany blat w kuchni? Jak powinien być gruby? Czy grubość blatu kuchennego decyduje o jego trwałości i solidności?
Blat kuchenny możemy wykonać z dowolnego materiału – płyty MDF, drewna, stali kwasoodpornej, szkła, kamienia naturalnego lub konglomeratu. W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się blaty kuchenne i meblowe ze spieków kwarcowych. Spiek kwarcowy to materiał oferujący estetykę charakterystyczną dla kamienia naturalnego oraz funkcjonalność typową dla materiałów kompozytowych. Jest lekki, odporny na wodę i wilgoć, a zarazem pięknie się prezentuje i gwarantuje wysoki komfort użytkowania. Blaty ze spieku nadają klasy pomieszczeniu, przy czym są łatwe w utrzymaniu w czystości i odporne na większość uszkodzeń mechanicznych i nieestetyczne przebarwienia. Dzięki temu zachowują oryginalne piękno przez długi czas, także w warunkach intensywnego użytkowania. Jak gruby powinien być blat kuchenny wykonany ze spieku, aby zapewnić jego estetykę i trwałość?
Standardowa grubość blatu kuchennego a spieki kwarcowe
Standardowa grubość blatu kuchennego to między 3 a 4 centymetry. Takiej grubości są praktycznie wszystkie blaty meblowe wykonywane z płyt MDF oraz większość blatów kuchennych wykonanych z drewna. Standardowa grubość płyty ze spieku kwarcowego wynosi natomiast 12 milimetrów. Oznacza to, że blat kuchenny ze spieku jest przynajmniej o połowę cieńszy od standardowego. Czy to oznacza, że będzie mniej trwały i bardziej podatny na uszkodzenia?
Grubość blatu w przypadku wyrobu ze spieku kwarcowego nie ma znaczenia dla jego trwałości czy funkcjonalności. Spiek jest materiałem oferującym tak dobre parametry fizyczne, iż bez obaw możemy się zdecydować na blat o grubości 12 milimetrów. Jeśli jednak rozwiązanie takie nie odpowiada nam pod kątem wizualnym, alternatywą może być pogrubienie spieku kwarcowego.
Grube blaty kuchenne ze spieku kwarcowego
Pogrubienie spieku kwarcowego to usługa polegająca na łączeniu ze sobą płyt. Płyty są odpowiednio docinane, a następnie spajane przy pomocy specjalistycznego kleju, który gwarantuje trwałość spoiny. Dzięki usłudze pogrubiania możemy uzyskać blat ze spieku kwarcowego o dowolnej grubości. Należy przy tym pamiętać, że pogrubianie jest usługą dodatkowo płatną, w związku z czym grube blaty kuchenne ze spieku kwarcowego są relatywnie droższe od cieńszych odpowiedników, przy czym pod względem funkcjonalnym oferują identyczne parametry. Dlatego też wielu inwestorów decyduje się w tym przypadku na cieńsze blaty i nieco wyższe meble, które kompensują ewentualne różnice wysokości osadzenia blatu roboczego.